Leystede leest!

U hebt het misschien wel gehoord via de media: een te groot aantal leerlingen op het vmbo is onvoldoende leesvaardig. Dat is zorgwekkend, want goede taalvaardigheid helpt bij het meedoen in de maatschappij. Daarom zijn Beroepscollege en Vso Leystede gezamenlijk een project gestart. Het doel van dit project is om leerlingen te laten lezen. Want als je beter wilt worden in lezen, moet je lezen. Net zoals je beter wordt in voetballen door veel te trainen.

Lezen is leuk

Het project ‘Leystede leest!’ laat leerlingen lezen. Belangrijk hierbij is, dat lezen leuk is. Boeken zijn spannend, herkenbaar, emotioneel of grappig. Als leerlingen plezier krijgen in lezen, zullen ze meer gaan lezen. Ze vergroten daarmee hun woordenschat en hun leesvaardigheid zal toenemen. Hiervan hebben ze hun hele verdere leven plezier.

Leesvaardigheid

Leesvaardigheid en woordenschat zijn niet alleen belangrijk voor het vak Nederlands. Zo moeten leerlingen bij andere vakken theorie of instructies lezen. Bij het schrijven van verslagen komt een goede woordenschat ook van pas.

De Weddenschap

Een bijzonder project in het kader van ‘Leystede leest!’, is ‘De Weddenschap’. Dit is een landelijk project. Leerlingen gaan een weddenschap aan: lees drie boeken in zes maanden. Voor dit project kiezen zij een coach. Drie bekende Nederlanders zetten zich in als coach. Één van hen komt zelfs naar onze school. Dat is niemand minder dan Willie Wartaal, de bekende rapper. Hij komt op 2 november vertellen over de boeken die hij gaat lezen voor De Weddenschap. Ook vertelt hij over zijn werk als rapper en tekstschrijver. Heel Leystede doet mee aan De Weddenschap, behalve de eindexamenklassen.

Wilt u meer informatie over ‘Leystede leest!’ of over ‘De Weddenschap’? Neem dan gerust contact op met mevrouw van den Oever of meneer Heijker, yvandenoever@resonansonderwijs.nl of mheijker@resonansonderwijs.nl.