Vso Leystede wedt met Willie Wartaal

Rapper Willie Wartaal was vorige week op bezoek bij Beroepscollege Leystede en Vso Leystede. Hij promootte het lezen van boeken bij de leerlingen en ging met hen De Weddenschap aan.

Lezen is niet altijd populair bij jongeren. Daarom bedachten ze in Vlaanderen De Weddenschap. In Nederland heeft Stichting Lezen de actie een paar jaar geleden opgepakt. Leerlingen lezen drie boeken in drie maanden en maken dan kans op leuke prijzen. De leescoach helpt hen met leestips en filmpjes. Als je het niet haalt… hoort er wel een tegenprestatie bij. Dit jaar zijn naast Willie Wartaal ook influencer Selma Omari en gitarist Memru Renjaan de leescoaches.

Vieze sokken

De leerlingen van Vso Leystede kozen als leescoach rapper Willy Wartaal. Hij vertelde wat hij belangrijk vindt aan lezen en nam alle tijd om vragen te beantwoorden. Daarna konden de deelnemers aan De Weddenschap hun handtekening zetten. Ze gaan minstens drie boeken lezen in zes maanden. Meer mag altijd. Als dat niet lukt bedachten de leerlingen als tegenprestatie dat ze de sokken van Willie zullen opeten. ‘Een uitstekende tegenprestatie’, aldus de rapper, ‘want mijn sokken wil je echt niet eten.’