Kwaliteit

Basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen

Leerlingen van beroepsgerichte leerwegen kiezen een profiel met basisvakken en vullen dit aan met praktijkvakken. Alle leerlingen die geplaatst zijn binnen de basisberoepsgerichte- en de kaderberoepsgerichte afdeling, volgen de praktijklessen en -vakken die horen bij het gekozen profiel bij het reguliere vmbo van Beroepscollege Leystede. Tijdens een ouderinformatieavond krijgt u hierover meer informatie. Indien nodig krijgen ze hierbij ondersteuning van een onderwijsassistent. Zo krijgen zij een brede basis en meer ruimte om eigen talenten te ontplooien. Praktijkvakken sluiten beter aan op de regionale arbeidsmarkt en leerlingen kunnen de vakken kiezen die hun interesses en talenten prikkelen en uitdagen.

Vakken in de bovenbouw van basis- en kaderberoepsgerichte leerweg zijn:

Algemeen

 • Nederlands
 • Engels
 • Maatschappijleer
 • CKV (cultureel kunstzinnige vorming)
 • Lichamelijke opvoeding
 • Persoonsvorming

Profielen

Daarnaast zijn er ook vakken verbonden aan de verschillende profielen. Profielen die leerlingen kunnen kiezen zijn:

 • Economie & Ondernemen (E&O)
  Vind je het leuk om op een kantoor te werken of in contact te zijn met klanten? Ben je een dienstverlener? Of wil je liever als eigen baas gaan werken? Dan is het vmbo-profiel Economie & Ondernemen iets voor jou. Het profiel bereid je goed voor op een mbo-opleiding  die opleidt tot een administratief beroep of tot ondernemer.
  Vakken: Economie, Wiskunde/Duits
 • Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR)
  Een opleiding tot kok? Tot bakker? Of tot organisator van evenementen?  Bij het profiel Horeca, Bakkerij en Recreatie leer je wat daar voor nodig is. Je zult flink moeten oefenen om alle fijne kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Maar gelukkig kan dat volop bij ons in de professionele keuken, de bakkerij en het lesrestaurant. Bij het profieldeel Recreatie leer je promotie- en cateringactiviteiten te organiseren, zoals muziek- en dansevents of animatieactiviteiten op een camping.
  Vakken: Economie, Wiskunde/Duits
 • Zorg & Welzijn (Z&W)
  Bij Zorg & Welzijn staat werken met mensen centraal, of ze nu nog heel jong of al wat ouder zijn. Je leert bijvoorbeeld activiteitenmiddagen op een basisschool organiseren of je verzorgt een high tea voor ouderen in het zorghotel. Maar je leert ook hoe je een gezonde maaltijd klaarmaakt en je leert de omgeving waar je werkt schoon te houden. Ook kom je meer te weten over hoe je mensen kunt helpen bij hun persoonlijke verzorging.
  Vakken: Biologie, Wiskunde/Aardrijkskunde
 • Produceren, Installeren & Energie (PIE)
  Vind je het leuk om te ontdekken hoe licht werkt en wat je allemaal in beweging kunt zetten met elektriciteit? Ben je geïnteresseerd in de technologie van de toekomst? Dan is het vmbo-profiel Produceren, Installeren & Energie voor jou een goede keuze. In dit profiel komen installatietechniek, elektrotechniek, robotica en metaaltechniek samen. Je leert niet alleen aan de hand van tekeningen hoe installaties en producten in elkaar zitten, maar je mag ze ook zelf maken.We bespreken de profielkeuze altijd met de vakdocenten van het Beroepscollege Leystede. Vanwege de fysieke beperkingen van sommige leerlingen kan het zo zijn dat een of meerdere profielen niet geschikt zijn. Zo is in overleg met de docenten van de afdeling HBR afgesproken dat leerlingen die afhankelijk zijn van een rolstoel of een looprek, niet kunnen kiezen voor dit profiel. De reden hiervoor is dat de activiteiten die horen bij dit profiel, met name werken in een professionele keuken, teveel risico’s voor de leerlingen met zich meebrengen.
  Vakken: Wiskunde, NaSk

Voor veel leerlingen is het profiel E&O heel geschikt, omdat een groot deel van de beroepsgerichte handelingen zittend kunnen worden uitgevoerd. Voor het profiel PIE geldt dat er een positief advies nodig is van de vakdocenten van het reguliere vmbo.

Klik hier voor een overzicht van de vakken binnen de verschillende profielen op Vso Leystede.