Kinderboekenweek en Boekenweek van Jongeren 2021

De Kinderboekenweek is weer in volle gang. Dit jaar is het thema ‘Worden wat je wil’. Maar wist je dat er ook een Boekenweek van Jongeren is?

Boekenweek van Jongeren

Ook op Vso Leystede besteden we aandacht aan lezen. Tegenwoordig lezen jongeren steeds minder vaak en met minder plezier. Maar we kunnen het tij keren! Door jongeren zelf te laten kiezen en aansprekende rolmodellen in te zetten. Vanaf dit jaar bepalen jongeren zélf hoe hun Boekenweek eruitziet. Boekenweek voor Jongeren heet daarom voortaan: Boekenweek van Jongeren. Simone Atangana Bekono wint met haar boek Confrontaties (Lebowski) de prijs Beste Boek voor Jongeren 2021 in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig.

Het beste Boek voor Jongeren is onderdeel van de Boekenweek van Jongeren. In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig waren verder genomineerd: Strovuur van Gerwin van der Werf (Atlas Contact), Bart van Ap Dijksterhuis (Prometheus), Auxiety van Dieuwertje Heuvelings (Das Mag) en Confettiregen van Splinter Chabot (Spectrum).

Jongeren in de jury

Wat wil je nu écht lezen als je tussen de 15 en 18 jaar bent? Dat kunnen jongeren goed zelf beslissen. Door een jongerenjury die de winnende boeken kiest, focusgroepen die hebben meebeslist over de campagne-uitingen en samenwerkingen met herkenbare influencers op Instagram en TikTok.

Lees- en luisterfragmenten

Graphicnovelmaker Aimée de Jongh en auteurs Splinter Chabot en Khalid Boudou schreven een verhaal voor het gratis geschenk van de Boekenweek van Jongeren: 3PAK. Voor jongeren die liever digitaal lezen of de verhalen luisteren, is 3PAK online te lezen via de online bibliotheek en zijn de verhalen van Splinter Chabot en Khalid Boudou door een samenwerking met CJP gratis te beluisteren via Storytel. Bekijk en beluister hier lees- en luisterfragmenten van 3Pak.